Další projekty

2010Rodinný dům Střekov II

realizace
realizace
realizace 
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
stavba
půdorys 1.n.p.
půdorys 1.n.p.
půdorys 2.n.p.
půdorys 2.n.p.
ortofoto
ortofoto
parcela
parcela

Plocha pozemku:

1272m2

Užitná plocha:

163m2

Zastavěná plocha:

116m2

Obestavěný prostor:

700m3


architektura

Dům vyrostl na strmé parcele (převýšení cca 17 metrů) v horní části ústecké čtvrti Střekov, na rozplývavém rozhraní města a volné krajiny.
Severo-jižně orientovaný stavební pozemek se zbytky starého ovocného sadu leží ve IV. zóně CHKO České středohoří.
Řídká zástavba v nejbližším okolí je různorodého charakteru, měřítek a kvalit (řadové domy „okály“, rodinné domy, chaty různého stáří...).

Každodenní život a potřeby stavebníka, limity území a pozemku, a náš silný dojem z místa byly základními stavebními kameny návrhu. Až v druhém plánu jsme pak uplatnili některé univerzální geometrické principy.
Charakterem domu, použitou konstrukcí, materiálem a způsobem návrhu přitakáváme individuálnímu výrazu víkendových domů a chat (několik dobrých příkladů je v blízkém okolí), spíš než čemukoliv jinému v okolní stavební směsi.

provoz

Jednopodlažní obslužné křídlo domu kopírující vrstevnici vymezuje na parcele místa s různou funkcí - dvorek, soukromá zahrada, sad.
Dvoupodlažní obsluhované křídlo, směřující po svahu dolů, se fyzicky vztahuje k zahradě a opticky pak dál k údolí, městu a horizontu Krušných hor.

V prostoru mezi domem a přilehlou komunikací vzniká dvorek zakončený závětřím a krytým (zatím není hotové) parkovacím stáním. Ze závětří se vstupuje krátkou jižní fasádou dvoupodlažního křídla domu do zádveří a technické místnosti. Chodba navazující na zádveří přechází plynule do hlavního obytného prostoru domu tvořeného kuchyní, jídelnou a obytným společenským prostorem. Vstupuje se z ní také do jednopodlažního křídla domu s pracovnou – hostovským pokojem a malou koupelnou.
Zalomené jednoramenné schodiště, které je součástí prostoru jídelny, spojuje první s druhým nadzemním podlažím. V něm jsou umístěny ložnice rodičů se šatnou, ložnice dětí, koupelna a wc.
Křídla domu mezi sebou vymezují prostor teras (dlážděná a travnatá - zatím nerealizováno) přístupných z jídelny a obytného společenského prostoru.



fotografie realizace Jan Vaca, 3+1 architekti, Lubomír Fuxa